Ta hand om dig själv efter hårda dykarsessioner

Att utöva djuphavsdykning och bekanta sig mer med undervattenslivet och den värld som finns under ytan, är både farligt och spännande. Djuphavsdykning räknas som en av världens farligaste sporter och är ingenting för fegisar. Dock ska man aldrig utmana ödet och även om man gör det är det viktigt att ta hand om sig på bästa sätt, både före och efter utflykterna under vattenytan.

Meditera

Att drabbas av panik under en djuphavsdykning kan få mycket tragiska konsekvenser och det gäller att vad som än händer, bevara lugnet och förnuftet. För att göra det kan det vara bra att utöva någon form av meditation samt andningsövningar och träning för att hela tiden bevara kontrollen. Man vet aldrig vad havet kan utsätta en för och om det skulle inträffa något oväntat, gäller det att både kunna kontrollera det fysiska såväl som det mentala. Dykning kan skapa påfrestningar för kroppen som tär på fysiken och det mentala efterhand. Att hitta en inre balans och ett inre lugn är dykarens bästa vän och kan vara rena livräddaren om något skulle gå snett nere på djupet. Att kombinera mental träning med fysisk aktivitet för att komma i form till dykningen, är en förutsättning för relativt riskfria dykarsessioner.

Fysisk träning för svåra förhållanden

Att träna ihärdigt inför klättring eller svåra vandringar uppe i bergen med syrefattig luft, är livsviktigt för att inte råka ut för tragiska olyckor. Samma sak gäller inför djuphavsdykning. Att ha en god fysik och klara utmaningen med att befinna sig långt under ytan där mörkret dessutom är påtagligt, är ingen enkel match. Det fordrar självkontroll, kondition och inte minst motivation. Simning är den ultimata sporten för att träna inför djuphavsdykning men det krävs också att dykaren lär sig hantera den tunga dykutrustningen på ryggen. Andningsbesvär eller hjärtproblem går inte hand i hand med djuphavsdykning och en otålig personlighet är heller inte det idealiska om man ska ge sig ut på djupt vatten.

Unna dig behandlingar efter en djuphavsdykning

Detta kanske låter oväsentligt men efter dykarsessioner som kan vara både utmattande och utmanande, behöver kroppen få sig en återställare och lite lugn och ro. Ett tips är därför att bege dig ut på grunt vatten istället – för en gångs skull. Lägg in dig på ett spa eller ta en heldag då du bara slappar och rår om dig själv med sköna produkter från exempelvis Löwengrip, en välbehövlig massage och lite bastubad. Djuphavsdykning kan vara oerhört fascinerande men också åsamka en hel del stressmoment. Att bara koppla av en dag och ta hand om sin kropp från topp till tå, lyssna på lugn musik och ge sig själv lite ny kraft, är därför något som inte bör underskattas av en hårdhudad dykare.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *