Praktiska tips för fotograferingen

Det kan vara bra att fotografera under dykningen för att spara minnena av det vackra under havsytan. Tidigare har vi skrivit om att fotografera och den utrustning som krävs, men här kommer lite praktiska tips att tänka på under fotograferingen. För att kunna ta bilderna krävs givetvis en undervattenskamera som tål vatten. Den kommer att göra att du kan ta roliga bilder som blir annorlunda och inte går att ta med en spegelreflexkamera.

Tips för att ta bästa bilderna

De bästa bilderna tas dagtid när ljuset kommer ned i vattnet genom att solen skiner. Nybörjare gör ofta misstaget att ligga vid ytan och sedan fotografera ned mot botten. Bilderna blir mycket bättre om de tas från sidan. Dyk ned lite för att kunna fota från sidan och därigenom få bättre ljus på motiven.

Tänk på avståndet till motiven. För att ta riktigt bra foton är det bra att gå nära motiven. Även om vattnet är klart och ljusinsläppet bra finns det partiklar i vattnet som gör att skärpan blir sämre från längre avstånd.

Passa på att ta många bilder. Det är svårt att ta riktigt bra bilder under vatten och genom att ta flera bilder efter varandra går det att hitta det perfekta läget för en bild. Vid redigering brukar ofta en stor del av bilderna behöva kasseras och genom att ta många extra bilder ökar chanserna till ett lyckat slutresultat.

Efter redigering

Det kan vara mycket jobb med att få undervattensbilder riktigt bra. Ofta kräver de lite extra redigering eftersom partiklar i vattnet och ljus kan göra bilderna något sämre. En riktigt bra bild kan därför med fördel framkallas med det enorma utbudet hos BGA för att göra bilderna till något extra. En fotografering under vatten kan bli till ett minne för livet, bara rätt utrustning och teknik används.

Var med och skapa innehållet

Försök få med händelser i bilderna. Det kan vara allt från en båt som passerar till fiskar som simmar förbi. Fotografering under vatten går ofta snabbt och att hitta tillfällen när det går att ta riktigt bra bilder är a och o. Passa på att fota andra dykare eller människor som badar.

Undvik att använda blixten. Under vatten reflekterar blixten de partiklar som finns i vattnet extra mycket. Genom att undvika att använda blixten kommer bilderna att bli både klarare och tydligare. Det är bara om fotograferingen sker väldigt nära motiven som det kan vara bra att använda blixten.

Använda rätt utrustning

En selfiepinne gör det möjligt att fota sig själv vilket kan vara ett roligt motiv att ta med sig hem från dykningen. Om det är ont om andra motiv går det att ta roliga bilder på sig själv under dykningen och ändå få riktigt roliga bilder från dykningen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *