Havets hemligheter

Det finns en hel del inspirerande filmer om djuphavsdykning och vad som kan tänkas dölja sig långt där nere i djupet. Havets hemligheter bäddar för en genre som är fylld av skräck och skrämmande upplevelser, vilket inte alls är märkligt om man tänker efter. Ofta kan djuphavsdykare undersöka både gamla vrak och outforskade grottor, vilket ställer krav på såväl ett starkt psyke som god fysik. Själva dykningen kan med rätt utrustning och val av våtdräkt även utföras på vintern. Ifall du på vintern använder en Saltspridare ATV kan du på sommaren använda den för att transportera dykutrustning till båten.

47 metres down uncaged

Filmen 47 metres down uncaged från 2019 tillhör kategorin skrämmande hajfilmer och handlar om ett gäng tjejer som bestämmer sig för att undersöka gamla undervattensruiner i Mexiko. Den relativt okända skådespelerskan Sophie Nelisse spelar den amerikanska tonårstjejen Mia som nyligen har flyttat till landet med sin undervattensforskande pappa Grant (John Corbet). Tillsammans med styvsystern Sasha och vännerna Alexa och Nicole dyker de ner i en gammal lagun för att titta närmare på ingången till en historisk stad i det sedan länge glömda Mayariket. En kedjereaktion av olyckliga omständigheter samverkar när de plötsligt upptäcker att de inte är ensamma i djupet. Ingången rasar samman och en stor vithaj är dem på spåren. Här behandlas urgamla rädslor som inte är särskilt unika för just den här filmen, men alla kan relatera till skräcken att vara fångad i en undervattenslabyrint där antingen hajen eller syrebristen tar kål på en.

Sanctum

Dykarfilmen Sanctum från 2011 handlar om ett dykarteam som utforskar och kartlägger tidigare okända djuphavsgrottor i regnskogen i Papua Nya Guinea, när trötthet, slarv och en stor storm skapar motsättningar och sätter allas liv på spel. Den tropiska stormen gör att grottorna svämmas över av vatten och den enda vägen ut är blockerad. Det blir en psykologisk kamp på liv och död i trånga och mörka utrymmen som snabbt fylls med vatten. Den mörka och klaustrofobiska känslan i filmen skapar medvetet ett underliggande obehag som följer tittaren genom handlingen. Frågan är om någon överhuvudtaget överlever expeditionen och någonsin får andas fritt och se den blåa himlen utanför grottsystemet igen.

Into the Blue

Thrillern Into the blue från 2005 med Jessica Alba och Paul Walker i huvudrollerna fokuserar på vrakdykning. Det förälskade paret och deras vänner ger sig ut på ett vrakdykaräventyr där de hittar spännande vrakdelar från ett gammalt piratskepp. Oturligt nog hittar de även delarna av ett plan som nyligen kraschat och en stor last med kokain. Tyvärr fattar de beslutet att sälja en del av den förbjudna lasten för att skaffa nog med pengar att kunna bärga piratskeppet. De får stora problem med en våldsam drogkartell och ingen vet hur det hela ska sluta.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *