En film om fridykning

Det stora blå

Det stora blå är en film regisserad av fransmannen Luc Besson. Det var hans första film där skådespelarna pratade engelska. Filmen är löst baserad på fridykaren Jacques Mayols liv och han hjälpte även till att skriva manus. Filmen blev en stor succé när den gick upp på biograferna och den har flera kända skådespelare i viktiga roller. Jacques Mayol gestaltas av Jean-Marc Barr och hans flickvän av den amerikanska skådespelerskan Rosanna Arquette. Som hans största konkurrent Enzo Molinari agerar Jean Reno. Luc Besson har sedan filmen producerades gjort stor internationell karriär inom filmskapandet med framgångar som Nikita, Léon och Taken för att nämna några.

Verklighetens Jacques Mayol

Jacques Mayol är en legend inom fridykning. Han var den förste att nå flera eftertraktade rekord och I år firas att det är 40 år sedan Jacques Mayol som förste dykare nådde det nya rekordet på 100 meter. Han föddes i Kina men hade franskt medborgarskap. Han älskade havet och det var så intresset för fridykningen började. För att klara av de påfrestningar som fridykningen kräver så varvade han sin träning med yoga och avslappningsövningar. Hans största rival inom fridykningen var italienaren Enzo Maiorca, som även var hans vän. Jacques Mayol gick tragiskt bort 2001 när han tog sitt liv genom att hänga sig.

Handlingen i Det stora blå

När filmen Det stora blå börjar får vi följa med vännerna Jacques och Enzo under deras barndom. De växer upp vid havet på den grekiska ön Amorgos. De dyker ofta efter snäckor i Medelhavet och på så vis utvecklas deras intresse för fridykning. I vuxen ålder har de båda pojkarna blivit konkurrenter och utmanar varandra ständigt för att slå nya rekord. Det finns två olika versioner av filmen vilket kan leda till diskussioner. Den amerikanska varianten har ett lyckligare slut där Jacques simmar iväg med delfiner medan den svenska och europeiska versionen har ett mer tragiskt slut. Delfinscenen finns även på europeiska marknaden men då är det den förlängda filmversionen.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *