Världsrekord i fridykning

Fridykning är en spännande variant av dykning. Det finns många olika sätt att utöva fridykning på, både som lagsport eller individuellt. Det de olika grenarna har gemensamt, och det som krävs för att det ska kallas för fridykning är att man dyker utan utrustning som syrgas eller annan luftutrustning, utan man ska klara sig på ett enda andetag. Visste ni till exempel att både synkroniserad vattengymnastik och undervattenshockey klassas som fridykningsaktiviteter? Även inom det som vi vanligtvis förknippar med fridykning finns flera varianter, och det har satts flera världsrekord i fridykning.

Olika grenar inom fridykning

varldsrekord-i-fridykning-2

Innan vi går in på själva rekorden är det bäst att kortfattat gå igenom de olika varianterna av fridykning. Vi lägger varianter som tidigare nämna undervattenshockey åt sidan och fokuserar på klassisk fridykning. Även här finns det olika varianter, närmare bestämt elva olika discipliner som är godkända av de två stora internationella dykarorganisationerna AIDA och CMAS Det finns också flertalet andra lokala varianter men dessa går varken att tävla eller sätta godkända rekord i. Disciplinerna är uppdelade i två huvudsakliga grupper, antingen hur länge man kan vara under vatten, eller hur djupt ner man kan ta sig på ett andetag. Inom dessa grupper finns sedan olika undergrupper, bland annat vilken typ av utrustning dykaren väljer att ha, detta kan vara fenor, viktbälten eller liknande. Andra undergrupper är ett statiskt dyk eller ett dyk där dykaren rör sig under vatten. Det är dock alltid viktigt att vara frisk vid dykförsök, även om man känner sig frisk kan man vara sjuk. Det är till exempel två veckors inkubationstid för vattkoppor.

Och världsrekordet är

Vill du kombinera dina försök i att slå rekord i dykning med en resa kan det vara värt att besöka världens djupaste pool, 40 meter i Venedig. Där i poolen kan du i alla fall öva på att hålla andan länge, världsrekordet för män är oförändrat sedan 2009 och är 11 minuter och 35 sekunder, för kvinnor är det något kortare på 9 minuter och 2 sekunder. Det svenska rekordet kanske är något mer uppnåeligt på 8 minuter och 43 sekunder för män respektive 6 minuter 49 sekunder för kvinnor. Om du hellre vill dyka djupt är det nog bättre att söka andra resmål då fyrtio meter inte räcker. Djupaste godkända dyket inom grenen No Limits Apnea (NLT) är 214 meter för män och 160 meter för kvinnor. NLT innebär att dykaren själv får välja redskap som ger skjuts upp och hjälp upp, dock är NLT en omdiskuterad gren då riskerna är väldigt stora, även för erfarna dykare. Så, var försiktig när du tränar!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *