Viktigt att kontrollera dykutrustningen

Innan man beger sig ut och ska dyka så är det givetvis viktigt att man har rätt certifikat och har genomgått en ordentlig utbildning. Att dyka kräver en hel del kunskaper även om vissa semestermål som erbjuder snabbdyk eller prova-på-dyk kan ge skenet av att det inte är så noga. Dykning ska alltid ske under kontrollerade former och aldrig ensam! Man är beroende av en annan person om något skulle gå fel under ytan, och framförallt så är det oerhört viktigt att kontrollera dykutrustningen inför varje dyk. Detta är även något man får lära sig på kursen innan slutprovet när man tar sitt dykcertifikat. Alla moment ska utföras innan man påbörjar sitt dyk, för att säkerställa att utrustningen fungerar som den ska. De viktigaste sakerna att kontrollera är sin BCD samt regulatorn. Om något går fel med dessa under dyket, är så ska man veta hur man bäst tar sig upp till ytan.

Olyckor händer men är ovanliga

 

Även om det är ovanligt, så händer olyckor även under kontrollerade dyk med certifierade dykare. dödsfall inträffar ytterst sällan, och man kan minska riskerna genom att ha rätt kunskap om sin utrustning samt veta vilka fel man ska titta efter. De fall där dykare har avlidit i samband med dyk har ofta varit sjukdomsrelaterade. Oavsett hur erfaren man är som dykare och hur många utförda dyk man har i sin logg, så ska man aldrig dyka ensam. Även om utrustningen är tiptop och kunskaperna sitter i ryggmärgen, kan oväntade saker hända. Man kan till exempel trassla in sig i något eller fastna i något, eller så kan man få ett sjukdomsanfall som man inte var beredd på, även om man är fullt frisk. Har man inte dykt på länge är det även av yttersta vikt att fräscha upp kunskaperna genom att gå en kortare helgkurs där man går igenom alla moment igen. Dessa kurser anordnas oftas av dykarföreningar lokalt, och man kan anmäla sig via de olika klubbarnas hemsidor. Kursen brukar vara fördelad antingen på ett eller två tillfällen och tar ca 1-2 timmar.

Avslappning och nytta i ett

Om man vill testa sin utrustning på hemmaplan, så är ett badhus absolut bäst. Det kan vara en bra idé att ringa badhuset först och höra om de tillåter att man kommer och övar eller testar sin dykutrustning i deras pool. Efter ett dyk, framförallt vintertid, kan det vara skönt med lite värme och avslappning. En badtunna är ett ypperligt sätt att låta musklerna vila och få den avslappning man vill ha, men man kan även sänka ner sin regulator för att se att den inte har några sprickor, läckor eller tendenser till så kallat ”free flow”. Man kan även testa sin dykdator i tunnan, så varför inte förena nytta med nöje och testa de delar av sin utrustning innan man slappnar av på riktigt. Om du inte känner dig säker på att din utrustning fungerar eller om det är annat du funderar på, så ta gärna med den till närmsta dykcenter, där erfarna dykare och instruktörer kan hjälpa dig att kontrollera att allt är som det ska.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *