Fotografera under vatten

 

Förutom att du faktiskt behöver en vattentät kamera och eventuellt särskild utrustning, behöver du också bemästra dykande bra för att kunna fokusera på kamera och motiv under vatten. Att använda en dykväst som kan blåsas upp i olika grad för stabilitet kan vara ett utmärkt verktyg för undervattensfotografen. I den här artikeln vill vi berätta grundläggande och översiktligt om vad som är viktigt att ha i åtanke för att kunna få bra undervattensfotografier. Med lite grundläggande kunskap, övning och planering tar du kanske till slut den där bilden som blir en fototapet i ditt hem!

Utrustning

När du planerar att köpa en kamera för dykning finns det huvudsakligen två vägar att ta: en

Cute little Fire Dartfish (Nemateleotris magnifica) over volcanic black sand near tropical coral reef in Tulamben Bali Indonesia

amfibiekamera (som klarar foto både på land och i vatten) eller ett kamerahus för undervattensfotografering. Om du i första hand vill fotografera under vatten relativt nära ytan där ljustillgången är god kan tekniken vara enklare. Ska du fotografera djupare måste du ta hänsyn till både ljustillgång och det ökade trycket.

Ljuset under vatten absorberas nämligen inte på samma sätt som i luften. Om du fotograferar utan blixt på djup större än bara 2-3 meter kan du räkna med att det blir grågröna bilder – det röda ljuset från solen, som ger det röda på föremålen, absorberas av vattnet ovanför. Blixten blir en ersättning för solljuset, men det krävs att du är maximalt 3 meter ifrån det föremål du ska fotografera för att kunna få fram det röda i bilderna.

Planering

Inför ett dyk är det viktigt att du planerar det tillsammans med ditt dyksällskap. Du bör tala om att du kommer att vara fokuserad på fotografering och att din uppmärksamhet på andra därför troligtvis minskar. I vatten där det är väldigt lätt att röra upp sand och bottenslam är det förstås också av största vikt att sällskapet vet om det, så att de inte riskerar att förstöra bilden med helt plötsligt grumlat vatten.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *