Djuphavsdykning – att se havets otroliga värld

Djuphavsdykning kan utföras av dykare genom olika yrken, men även som en privat sport. Djupet kan variera, men man räknar det som en djuphavsdykning när dykningen kräver mer specialutrustning och specialanpassade tekniker.

Djuphavsdykning som yrke eller sport

Det finns yrken som kräver specialkompetens inom dykning för en rad varierande uppdrag. För att kunna bli en djuphavsdykare krävs ett dykarcertifikat. Vill man ha en gedigen grund rekommenderas utbildningen Open Water. Denna utbildning ger ett internationellt certifikat och friheten att kunna dyka även på semestern! Man kan om man vill sedan gå över till Advanced Open Water-utbildningen. Vill man verkligen dyka på djupet tar man Deepdiver-kurser där man får lära sig allt om den specialutrustning som krävs vid djupdykning, samt tekniker och specialkunskaper. Det finns särskilda påbyggnadskurser för djupdykning. Man kan sedan arbeta med sanering av vrak, som anläggningsdykare, där man till exempel svetsar under vatten, eller för polisen och militären. Inom Försvarsmakten är det vanligt att man arbetar som attackdykare. En attackdykare har i uppgift att spana och genomföra sabotage på fiendeområde. Många av dessa yrken kräver professionell utrustning till alla dykuppdrag. Djupdykare är en viktig yrkesgrupp precis som med till exempel tandläkare. Även inom tandläkaryrket behövs det riktigt bra, unik utrustning som tandläkarmikroskop i många modeller och modern teknik!

Djupdykning som yrke eller hobby är farligt om man inte noga följer de strikta rutiner som gäller. Om man stiger upp för snabbt när man djupdyker, kan man drabbats av dykarsjuka eller så kallat kvävenarkos och Martinieffekten. Drabbas man av dykarsjuka bildas för mycket kväve i blodet och man behöver ligga i en tryckkammare. Efteråt brukar man bli bra igen då läget stabiliserats i kammaren. Att djuphavsdyka privat som hobby är en fantastisk upplevelse! Havet bjuder på en helt annan värld bortom land med en mängd vackra, unika arter. Är man utomlands på några av världens bästa dykdestinationer kan man stöta på allt från nyfikna havssköldpaddor till små och större exotiska fiskar. Har man tur kanske man stöter på en vänlig val som vill simma vid ens sida.

Vilken utrustning ska man ha vid djupdykning?

Som vid alla dykningar behöver man en våtdräkt, gasförråd eller så kallad dykflaska, regulatorpaket, dykglasögon, dykväst med inflatorslang som kopplas till dykflaskan, simfenor, kompass med mera. Ska man på djupare dykning är det viktigt med en dyklampa då det blir mörkare ju längre ner man kommer. Våtdräkter anpassade för djupdykning är ofta tjockare då det är kallare längre ned på djupet. Många av de utrustningar som säljs är välkontrollerade och ska ha godkänd CE-märkning. Märket betyder att tillverkaren ska ta ansvar för att produkten är säkerhetstestad och felfri innan användning. Djuphavsdykning ska utföras med god kunskap, en stor portion respekt och sunt förnuft. Då jordens yta består av 71 % hav, finns det en unik vattenvärld redo att utforskas och beundras!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *