Djupdykning inom film

 

Havet har alltid fascinerat oss människor, och att pressa våra gränser är mänskligt. Precis samma sak gäller djuphavsdykning och fridykning och inom filmvärlden hittar man filmen Det stora blå (Le grand bleu).

Denna film handlar om två dykare som tävlar för världsrekordet inom dykning, men egentligen tävlar de emot varandra och vem som kan pressa Young Man Swimming Free Diving Exercisesig själv hårdast. I filmen tävlar Jaques Mayol och Enzo Mollinari om världsrekordet i fridykning och båda försöker slå varandras rekord vilket gör att de hela tiden rör sig mot gränsen av vad som är möjligt för en människa.

Filmens sidohandling är också väldigt komplex och berör ämnen som kärleken till havet trots att havet tog Jaques fars liv vilket ger filmen mycket mer djup än enbart de sportsliga och äventyrliga aspekterna. Filmen är verklighetsbaserad och detta gör den ännu mer intressant eftersom dykningen är det centrala, och du som läser denna recension förmodligen är genuint intresserad av dykning.

I huvudrollerna ser vi Jean Reno och Jean-Marc Barr med Luc Besson som regissör. Denna film var en av de största biofilmerna på 80-talet i Frankrike och togs emot av nästan tio miljoner biobesökare. Filmen blev senare också en internationell framgång, så den är verkligen sevärd om du har missat den.

Som dykintresserad är du förmodligen insatt i hur svårt det är att fridyka ner till över 100 meter utan syre. Den otroliga psykiska och fysiska träningen som det krävs att uppnå dessa djup och dessutom med no-limits tekniken är beundransvärt. I filmen använder sig Jaques och Enzo en släde och ballong som tar dem ner till de otroliga djupen och sedan upp till ytan igen.

Filmen finns i både originalversion och Director’s Cut som är 168 minuter lång vilket gör det till en relativt lång film med många spännande dyksekvenser.

Om du är sugen på att prova fridykning eller bara njuta av varmare breddgrader med väldigt bra dykmöjligheter så rekommenderas Australien som ett alternativ. Du kanske vill prova att bo i ett varmare land en stund för att satsa på din dykarkarriär eller påbörja en dykarkurs, då kan det kännas lockande att flytta till Australien. Oavsett vad du är intresserad av så kan du alltid inspireras av filmen Le grande bleu för att se över dina alternativ.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *